zHome

Vote
108
-14

Situated in the Issaquah Highlands, zHome is envisioned as a ten unit, net zero energy town home community. The .4-acre site is part of a larger parcel located at the entrance to the Highlands. The larger parcel was planned as a combined project including the zHome site, and a mixed-use project that is being planned and built by the YWCA.

An ambitious set of project benchmarks were established that include energy goals as well as water, material, site use, unit size limitations and target sale price goals. A Technical Advisory Committee was formed by Issaquah that has assisted the owner and the design team during the design process.

Our design solution for zHome is to elevate the role of shared spaces by orienting all of the units around a common courtyard. This south-facing courtyard creates connections to High Street on the south, theYWCA plaza to the west, and 9th place to the east. Decks and porches on each dwelling create modulating spaces between the units and the courtyard. These decks function as extensions of the primary living spaces and will be provided with screening devices for sun and privacy control. Motor vehicles are relegated to a woonerf access along the north side of the site.

While the creation of a net zero project is a very exciting goal on it’s own, it is our hope that the zHome project will accomplish this objective while creating an environment where community resources and individual needs are carefully balanced.

Project Info
Lot Size: 
17,500 sf / 10 units

Good design makes a difference

American Institute of Architects

A Chapter of the American Institute of Architects